• Naprapaatti Ossi

Selän "naksauttaminen" eli manipulaatio - mistä ääni on peräisin ja onko sillä merkitystä?

Manipulaatiohoito eli kansankielellä selän "naksauttaminen" tai "rusauttaminen" on yksi toiminnallisten epäspesifien selkäkipujen käsin tehtävä eli manuaalinen hoitomenetelmä. Manipulaatiossa käsittely kohdistetaan nikamien takaosassa sijaitsevaan pikkuniveleen eli fasettiniveleen, jonka toimintahäiriön oletetaan kliinisen tutkimuksen perusteella olevan yhteydessä selkäkipuun. Itse toimenpiteessä nivel viedään hoitavan terapeutin toimesta passiivisesti ääriasentoon, jonka jälkeen siihen kohdistetaan nopea voimaimpulssi. Impulssin aikana nivelen fysiologinen (HUOM! ei anatominen) liikerata ylitetään hetkellisesti, jolloin nivelen liikelaajuus kasvaa ja sen ympärillä olevat lihakset rentoutuvat. Manipulaatioon liittyy monesti naksahdus, jonka oletetaan kertovan jonkin pinnetilan vapautumisesta ja hoidon onnistumisesta. Tällä äänellä on kuitenkin vain psykologinen merkitys asiakkaalle, että nyt on jotakin positiivista tapahtunut. Eli naksahduksella ei ole oleellista merkitystä hoidon onnistumisen kannalta.Manipulaatiossa usein kuultava "naksahdus" eli kavitaatio ei ole todiste hoidon onnistumisesta.


Mistä manipulaatiossa kuuluva ääni sitten johtuu?


Belgiassa tehtiin vuonna 2018 kyselytutkimus* henkilöille, jotka olivat saaneet manipulaatiohoitoa ja henkilöille, jotka eivät olleet aiemmin saaneet manipulaatiohoitoa. Henkilöiltä kysyttiin "Mistä manipulaatiossa kuuluva ääni on peräisin?" ja "Onko manipulaatiossa kuuluva ääni merkki hoidon onnistumisesta?". Tutkimustulokset osoittivat, että 72% vastaajista uskoi äänen johtuvan nikamien menemisestä takaisin paikoilleen tai nikamien kosketuksesta toisiinsa, 5% uskoi äänen johtuvan nivelsiteen vapautumisesta ja 9% uskoi äänen johtuvan todellisuudessa tapahtuvasta nivelnesteen sisäisten kaasukuplien rikkoontumisesta. 40% henkilöistä uskoi naksahtavan äänen olevan todiste manipulaation onnistumisesta. Manipulaatiossa on kyse siis nivelpintojen hetkellisestä erkaantumisesta, jolloin niveleen kohdistuva venytys rikkoo nivelnesteessä olevat kaasukuplat. Siis sama ilmiö joka tapahtuu esim. sormien niveliä itse naksutellessa.


Onko manipulaatiossa kuuluvalla naksahduksella merkitystä hoidon onnistumisen kannalta?


Manipulaation aikana nivelissä tapahtuu melko olematon liike, puhutaan millimetreistä. Eli nivelien ja nikamien välillä ei tapahdu mitään kovin oleellista liikettä. Manipulaatio venyttää nivelen ympärillä olevia rakenteita, kuten nivelsiteitä ja nivelkapselia, joka saattaa vaikuttaa nivelen liikelaajuuden lisääntymiseen. Tutkimusten mukaan suurin vaikutus manipulaatiolla on kuitenkin neurofysiologisesti. Eli manipulaatio vaikuttaa erilaisten hermostotasolla tapahtuvien mekanismien kautta, kuten muussakin manuaalisessa terapiassa. Nämä mekanismit vaikuttavat mm. lihasten rentoutumiseen ja kivun vähenemiseen manuaalisen terapian aikana tai sen jälkeen. Manipulaation aikana kuuluvan naksahduksen vaikutus on lähinnä psykologista ja placeboa, sen ei pitäisi olla hoidon itseisarvo. Manipulaatiohoito voi siis olla ihan yhtä tehokasta myös ilman kuultavaa naksahdusta.


Lisättäköön vielä, että manipulaatio on vain yksi selkäkivun hoitomenetelmistä ja siihen tulisi AINA yhdistää aktiivista terapiaa, kuten harjoittelua.


* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28456600


Jos sinua mietityttää sopisiko manipulaatio tai muu manuaalinen terapia sekä aktiivinen kuntoutus juuri sinun selällesi, niin ota rohkeasti yhteyttä!


Ossi Häkkinen, naprapaatti

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattiossi.com

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com