• Naprapaatti Ossi

Onko venyttelystä apua niskakipuun?

Moni niska-hartiakivuista ja niska-hartialihasten kireyksistä kärsivä kokee olonsa helpottuvan niskan ja hartioiden lihasten venyttämisellä. Onko venyttelystä hyötyä niska-hartiaseudun vaivojen hoidossa ja kuinka pitkäaikainen mahdollisesti saatava hyöty on?


Niskaa venytellään tyypillisesti kääntämällä päätä sivulle tai eteenpäin.

Miksi venyttely ei ole välttämättä paras vaihtoehto niska-hartiakivussa?

Monesti niska-hartiakivussa lihakset tuntuvat kireiltä, kipeiltä ja väsyneiltä. Tämä tuntemus johtuu siitä, että lihaksen verenkierto ja aineenvaihdunta on heikentynyt mahdollisesti staattisen työn johdosta tai muusta käyttämättömyydestä. Lihas saattaa olla ja onkin monesti jo valmiiksi ns. venyttyneessä tilassa, joten miksi venyttää sitä enää lisää?


Kireän ja kipeän niskan ja hartioiden venyttely on monelle luonnollista. Kun oikein hartioista ja kallonpohjasta kiristää ja tuntuu, että veri ei kierrä, niin venyttely on monesti ensimmäinen asia joka tulee mieleen. Monesti kuulenkin vastaanotolla, että kipujen syyksi mielletään liian vähäinen venyttely. Venyttely saattaa helpottaa hetkellisesti kireyden tunnetta, mutta onko siitä oikeasti pidempikestoista apua?
Jos ongelmana ovat jännittyneet ja korvissa saakka olevat hartiat, niin voitaisiin ajatella, että venyttely auttaa ongelmaan. Näin asia ei välttämättä kuitenkaan ole. Lisäksi useimmiten ongelmana ovat alhaalla ja edessä roikkuvat hartiat, jolloin hartialihaksissa ja lavan yläosan lihaksissa on jo valmiiksi venytys päällä eli hartioiden "ripustukset" ovat ns. pettäneet. Lisäksi mukana saattaa olla jo hartiasta käsivarteen ja sormiin kulkeutuvan hermokudoksen venyttymistä, jolloin oireena voi olla jo käsivarren ja sormien puutumista ja pistelyä. Tässä tapauksessa venyttely ei ole välttämättä paras ja järkevin hoitokeino.
No mikä sitten voisi toimia kireiden niska-hartialihasten hoitamiseen. Kokeile dynaamista liikettä ja vahvistavaa harjoittelua! Lihasten aktivointi lisää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa niska-hartiaseudun lihaksissa. Jos pitäisi nimetä jokin harjoitusväline, jolla saat yksinkertaisilla liikkeillä niska-hartiaseudun lihaksia aktivoitumaan ja vahvistumaan, se olisi vastuskuminauha. Investointina todella edullinen (5-10 euroa) ja helppo säilyttää, kun ei vie paljon tilaa. Ja kaiken lisäksi sillä pystyt tekemään oikeasti tehokkaita liikkeitä. Alla ohjeet 3 vastuskuminauhaliikkeeseen, joilla saat hartian ja lavan seudun lihaksia aktivoitumaan ja veren lihaksissa kiertämään:
1. Lapojen lähennys kädet suorana. Nosta kädet suoraksi eteen rintakehän korkeudelle, ota vastuskuminauhasta noin hartioiden levyinen ote, vie käsiä suoraan sivulle ja liikkeen loppuvaiheessa "purista" lavat yhteen. Palauta kädet rauhallisesti alkuasentoon.

2. Lapapunnerrus vastuskuminauhalla seisten. Tartu vastuskuminauhan molemmista päistä ja vie vastuskuminauha selän takaa lapojen korkeudelle. Jätä kädet koukkuun siten että ne ovat hartioiden etupuolella. Lähde suoristamaan käsiä suoraan eteen ikäänkuin punnertaisit. Työnnä kädet suoraksi asti ja yritä vielä liikkeen loppuvaiheessa saada työnnettyä myös "lavat eteen". Palauta kädet alkuasentoon hartioiden etupuolelle.

3. Pystysoutu vastuskuminauhalla. Tartu käsillä vastuskuminauhan molemmista päistä ja vie kuminauha toisen tai molempein jalkojen alta, siten että seisot kuminauhan päällä. Pidä kädet lähellä toisiaan lantion korkeudella siten, että rystyset osoittavat eteenpäin. Nosta kädet leuan korkeudelle ja kyynärpäät sivulle hartioiden tasolle. Palauta kädet alkuasentoon.

Toista jokaista liikettä 3 x 10-15 toistoa. Tee liikkeet vähintään 3 kertaa viikossa.
Jos niska-hartiaoireilu ei ala helpottamaan 1-2 viikon jumppaamisen jälkeen, niin tule piipahtamaan vastaanotollani Fysios Kortepohjassa tai Kuokkalan Kuntoklinikalla. Kartoitetaan tilanne, helpotetaan kipua ja jumia ja katsotaan sinulle asianmukaiset treeniohjeet vaivan kuntouttamiseen.
Ossi Häkkinen, naprapaatti
www.naprapaattiossi.com
ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com


Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com