• Naprapaatti Ossi

Näin treenaat kipeän selän kanssa.

Teet viimeisiä kyykkytoistoja salilla ja yhtäkkiä selässä tapahtuu pieni nitkahdus, kipu selässä alkaa saman tien tai viimeistään seuraavana päivänä. Selkälihakset ovat "krampissa" ja pienikin liike saati sitten istuminen ovat tuskallisia. Mietit, että nyt selkä hajosi ja treenistä joutuu pitämään pidemmän tauon. Pahimmillaan voit ajatella, että nyt selästä pamahti välilevy ja seuraava osoite on leikkauspöytä.....onneksi suurimmassa osassa tapauksia näin ei ole. Todellisuudessa johonkin selän hermotetuista kudoksista, joihin kuuluvat välilevyt, pikkunivelet, nivelsiteet ja lihakset, on tullut pieni venähdys. Moni lopettaa tässä vaiheessa liikkumisen kokonaan ettei vain selkä menisi enempää rikki. Tosi asiassa selkä on erittäin vahva rakenne, joka kestää terveenä hyvinkin paljon kuormitusta, vääntöä ja taivutusta.Kahvakuula on hyvä väline esim. kyykkyjen treenaamiseen selkäkivun aikana.


Selkäkipu ja treenaaminen


Kivun akuuttivaiheessa muutaman päivän ajan on hyvä liikkua kevyesti, esim. kävellä, kivun sallimissa rajoissa ja jättää raskaammat treenit tulevaisuuteen. Paikalleen ei kannata kuitenkaan jäädä sillä kipeäkin selkä tykkää liikunnasta. Kun kipu alkaa hellittämään, voit suunnata kuntosalille treenien pariin. Alkuvaiheessa kannattaa keskittyä etenkin pystyasennossa tapahtuviin harjoitteisiin. Keskivartaloa voi aktivoida turvallisesti esimerkiksi vastuskuminauhan avulla tai taljassa. Toinen hyvä alkuasento keskivartalon treenille kipuvaiheessa on konttausasento, jossa selkään ei kohdistu kovaa painetta. Jalkojakin voi ja kannattaa treenata esimerkiksi erilaisilla kyykyillä, tankoa ei kannata välttämättä ottaa niskaan, vaan käyttää ennemmin kahvakuulia, käsipainoja ja vastuskuminauhoja. Jos selässä tuntuu kipua treenatessa, sitä ei tarvitse säikähtää, silloin kun se on siedettävällä tasolla. Näin vain monesti on, kun selkää lähdetään kuntouttamaan takaisin toimintakykyiseksi. Kun keskivartaloa saadaan aktivoitua, kipu vähenee.Selkä tarvitsee monen suunnan liikettä. Myös kiertoa ja taivutusta.


Tässä vielä 5 kohdan muistilista selkäkivun aikana treenaamiselle:


  1. Kivun akuuttivaiheessa liiku kivun sallimissa rajoissa, ei välttämättä kannata mennä salille.

  2. Kun kipu alkaa hellittämään, yleensä muutaman päivän kuluessa, voit palata salitreenien pariin hieman soveltaen.

  3. Keskity alkuvaiheessa keskivartalon aktivointiin pystyasennossa, käytä apuna vastuskuminauhoja ja taljaa.

  4. Jos selässä tuntuu kipua treenin aikana, sitä ei tarvitse säikähtää. Kun keskivartalo saadaan aktivoitua, kipu lähtee yleensä helpottamaan.

  5. Muista, että selkä on vahva rakenne, vaikka akuutti kipu saattaa olla hyvinkin lamaannuttavaa. Se kestää paljon taivutusta, kiertoa ja vääntöä. Selkä on tarkoitettu liikkumaan moneen eri suuntaan.

Jos selkäkipu kuitenkin jostain syystä jatkuu ja omat keinot eivät tunnu riittävän, voit ottaa yhteyttä niin katsotaan voisinko olla jotenkin avuksi.


Ossi Häkkinen, naprapaatti

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattiossi.com

0 katselukertaa

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com