• Naprapaatti Ossi

Mitä selkäkipu on? - ja miten sitä voidaan hoitaa.

Selkäkipu on varsin yleinen vaiva, josta kärsii elämänsä aikana n. 80-90% väestöstä. Vuosittainkin selkäkivusta kärsii merkittävän moni ihminen. Suurin osa kaikista selkäkivuista, n. 90%, on ns. epäspesifiä kipua, 10% selkäkivuista liittyy selästä lähtevän hermojuuren oireita ja n. 1% selkäkivuista johtuu vakavammista syistä. Näistä ylivoimaisesti suurinta haittaa ja sairauspoissaoloja työstä aiheuttaa epäspesifit selkäkivut.


Mitä on epäspesifi selkäkipu?


Epäspesifi selkäkipu tarkoittaa, että emme voi 100% varmuudella sanoa mikä kudos kipua aiheuttaa. Selässä on paljon hermotettua kudosta pienellä alueella, joten käytännössä kipu voi tulla mistä kudoksesta tahansa. Tutkimusten mukaan suurimmaksi osaksi selkäkivun alkulähteenä voivat olla välilevy, fasettinivel ja nikaman päätelevyt. Lisäksi selässä on lihaksia, nivelsiteitä ja hermorakenteita, joista kipu voi myös saada alkunsa. Kliinisellä tutkimuksella vastaanottotilanteessa voimme päätellä mahdollista kivun alkulähdettä, mutta emme voi olla kuitenkaan täysin varmoja löydöksestämme. Meillä on myös olemassa tarkkoja kuvantamismenetelmiä selkäkivun selvittämiseksi, kuten magneettikuvaus. Kuvantamisen ongelma on kuitenkin se, että se ei näytä selkäkivun syytä suurimmassa osassa tapauksia. Toisin sanoen kuvista tulee monesti ilmi löydöksiä, joilla ei ole mitään tekemistä selkäkivun kanssa, mutta ne aiheuttavat turhia huolia ja murheita selän tilanteesta. Tästä kertoo osaltaan se, että jopa kolmanneksella oireettomia ihmisiä löydetään magneettikuvissa välilevynpullistuma, kulumamuutoksia ja rappeumaa. Kuvantaminen on siis täysin turhaa suurimmassa osassa tapauksia, kun puhutaan epäspesifin selkäkivun tutkimisesta ja hoidosta.Kuvantamismenetelmiä ei useinkaan tarvita selkäkivun tutkimiseen.


Onko selkäkipu vaarallista?


Kuten jo aiemmin totesin, niin 1% selkäkivuista johtuu vakavimmista syistä eli selkäkipu on vaarallista hyvin suurella epätodennäköisyydellä. Miksi sitten osa ihmisistä kokee selkäkivun vaaralliseksi? Syitä voi olla monia, mutta sanoisin että selkäkipu aiheuttaa epävarmuutta, epätietoutta ja liikkumisen pelkoa sekä ajatuksia kuten, "selkäni on heikko" tai "selkäni on rikki, enkä uskalla liikuttaa sitä". Epävarmuus ja epätietoisuus siitä mikä selässä on vialla aiheuttaa huolta ja pelkoa ja tekee selkäkivusta vaarallisen tuntuisen. Todellisuudessa selkä on erittäin vahva rakenne, joka kestää melko paljon taivutusta, kiertoa, vääntöä, nostamista ja tärinää. Eli todennäköisesti sinun selkäkipusi ei ole vaarallista vaikka se tuntuu ikävältä ja joskus jopa lamaannuttavalta.Harjoittelu, liikunta ja aktiivisena pysyminen on parasta hoitoa selkäkipuiselle.


Miten selkäkipua tulisi sitten hoitaa?


Selkäkivun hoitomenetelmiä on olemassa monia. Jos kuitenkin ajatellaan menetelmiä, joista on vahvin tutkimusnäyttö ja joita selkäkivun hoidon tulisi sisältää:


  • Neuvonta ja ohjaus selkäkivun ennusteesta, esiintyvyydestä ja syistä

  • Ohjeistuksen pysyä aktiivisena, mukana normaaleissa päivän/viikon aktiviteeteissa

  • Terapeuttista harjoittelua

  • Manuaalista terapiaa (mobilisaatio, manipulaatio ja hieronta)

  • (fysikaalisia hoitoja, kuten akupunktio, sähkö- ja lämpöhoidot)

Akuutin selkäkivun hoito eroaa jonkin verran pitkittyneen ja kroonisen selkäkivun hoidosta. Akuutin selkäkivun hoidossa riittää monesti neuvonta ja ohjaus sekä aika. Manuaalista terapiaa voidaan käyttää tarpeen mukaan helpottamaan kipua ja harjoittelua sopivissa määrin, jonka tulisi olla enemmänkin kipua lievittävien harjoitteiden suorittamista. Joskus lämpö- ja kylmähoidosta sekä kipulääkkeestä voi olla apua akuutin selkäkivun hoidossa. Pitkittyneen ja kroonisen selkäkivun hoidossa säännöllinen ja sopivasti kuormittava harjoittelu on vaikuttavin hoitomenetelmä. Harjoittelu voi pitää sisällään liikkuvuutta, lihasvoimaa ja selän hallintaa parantavia harjoitteita. Harjoittelun tukena voidaan käyttää manuaalista terapiaa, kuten mobilisaatiota, manipulaatiota ja hierontaa. Lisäksi kivunhoitomenetelminä voidaan käyttää akupunktiota ja fysikaalisia hoitoja, jos niistä saadaan lisähyötyä.


Jos kaipaat apua ja neuvoja selkäkipuusi, niin ota rohkeasti yhteyttä ja käy tutustumassa nettisivuilla palveluihini.


Ossi Häkkinen, naprapaatti

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattiossi.com


Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com