• Naprapaatti Ossi

Miksi Manuaalista Terapiaa tarvitaan kivunhoidossa?

Manuaalista terapiaa käytetään laajasti tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja -toimintahäiriöiden hoidossa maailmalla. Manuaalinen terapia tarkoittaa kaikkia käsin tehtäviä hoitotoimenpiteitä, kuten hieronta, nivelten mobilisaatio ja manipulaatio, faskiakäsittely yms. Manuaalisella terapialla pystytään vaikuttamaan kipuun ja sitä kautta henkilön toimintakykyyn. Sitä tarvitaan kivunhoidossa ja monesti vaikutus ilmenee nopeasti. Varsinkin akuuteissa kiputiloissa manuaalisen terapian vaikutukset tulevat esille lähes välittömästi. Sillä saadaan helpotettua asiakkaan oloa useimmiten jo 1-3 hoitokerralla. Pitkittyneissä kiputiloissa manuaalisen terapian vaikutus tulee yleensä esille hieman hitaammin ja avuksi tarvitaan aina aktiivista kuntoutusta. Tai sanotaan niin päin, että varsinkin pitkittyneissä ja kroonisissa kiputiloissa harjoittelu ja fyysinen aktiivisuus on tärkein tekijä ja manuaalinen terapia on tukemassa kuntoutusta.

Manuaalista terapiaa käytetään mm. rintarangan kiputilojen hoitamiseen.

Miten manuaalinen terapia vaikuttaa?


Manuaalisella terapialla kuvataan usein olevan monia eri vaikutusmekanismeja. Hieronta vaikuttaa lihasten ja muiden pehmytkudosten verenkiertoon ja aineenvaihduntaan ja sitä kautta rentouttaa lihaksia ja vähentää kipua. Nivelten mobilisaatio ja manipulaatio parantavat puolestaan nivelten liikkuvuutta ja aineenvaihduntaa, jolloin kivulias liikerajoitus nivelessä helpottuu. Faskiakäsittelyllä sanotaan taas vaikutettavan faskian eli lihaskalvon liikkuvuuteen ja liukuliikkeeseen lihasten ympärillä, jolloin lihaksisto rentoutuu ja kipu helpottaa. Minun mielestäni on olemassa kuitenkin yksi yhdistävä selitysmalli manuaalisen terapian vaikutukselle, jolla voimme parhaiten perustella manuaalisen terapian vaikuttavuutta. Se on neurofysiologinen vaikutusmekanismi eli vaikutamme hermoston toimintaan käsittelemällä kipualuetta tai sen ympäristöä. Lihasten toimintaa säätelee hermosto, nivelet ovat tiheästi hermotettuja ja myös faskiassa on hermopäätteitä. Kipu on aina viesti joka muodostuu aivoissa ja keskushermostossa. Jos meille tulee akuutti selkäkipu, hermosto asettaa ns. suojamekanismin päälle ja kipualueen ympäristöön kehittyy nopeasti ns. lihasten suojakramppi. Elimistö suojaa kipualuetta ettei sinne pääsisi tulemaan enempää vaurioita. Pitkittyneessä kivussa saattaa olla myös niin, että itse fyysinen kipualue on jo hävinnyt, mutta hermosto pitää kipua edelleen yllä. Tähän hermoston mekanismiin pystytään vaikuttamaan manuaalisella terapialla ja terapeuttisella harjoittelulla.Manuaalinen terapia vaikuttaa usean eri mekanismin kautta.


Manuaaliseen terapiaan liittyy myös monia myyttejä ja uskomuksia, jotka ovat jo ikivanhoja eikä niitä ole pystytty osoittamaan todeksi millään tutkimuksella. Näitä ovat mm. nivelten ja nikamien meneminen pois paikaltaan tai se, että manuaalisella terapialla voidaan hoitaa sisäelinperäisiä sairauksia. Nikamat eivät mene noin vain pois paikoiltaan ja niveletkin vain, jos kyseessä on sijoiltaanmeno esim. olkapään osalta, silloinkin kyseessä on jonkin ulkoisen voiman aiheuttama vamma. Sisäelinperäisiä ongelmia ja sairauksia hoidetaan sitten lääkärin toimesta eikä manuaalisen terapian menetelmillä, jos muuta väitetään, se on vähintäänkin epäilyttävää.


Manuaalinen terapia vaikuttaa kipua vähentämällä, nivelten liikkuvuutta lisäämällä, hermoston ja hormonaalisten mekanismien kautta sekä rentouttamalla kehoa ja mieltä. Jokainen tietää, että kun kipu helpottuu, niin myös mielentila muuttuu positiivisempaan suuntaan. Lisäksi manuaalisessa terapiassa on kyse terapeutin ja asiakkaan vuorovaikutuksesta.


Manuaalinen terapia vaikuttaa siis kehon omien mekanismien kautta. Se ei ole mikään ihmeparannuskeino vaan sillä luodaan edellytykset keholle parantaa itse itseään. Lisäksi tarvitaan myös paljon muita hyviä keinoja kivun hoitoon ja kuntoutukseen.


Jos kiinnostuit manuaalisen terapian mahdollisuuksista kivun hoidossa ja haluat tietää lisää, niin ota rohkeasti yhteyttä:


Ossi Häkkinen, naprapaatti

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattiossi.com

0 katselukertaa

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com