• Naprapaatti Ossi

Mikä liikunta sopii selkäkipuiselle?

Kuten jo moneen kertaan on todettu, niin selkäkipu on todella yleistä. Voisi jopa sanoa, että on epänormaalia olla kokematta jonkinasteista selkäkipua jossain vaiheessa elämää. Selkäkipu on kuitenkin huomattava haitta, joka aiheuttaa vuosittain suuria kustannuksia terveydenhuoltoon, työantajille ja selkäkipuisille itselleen, jos sitä lähtee hoidattamaan eri asiantuntijoilla. Liikunta on yksi parhaista keinoista paitsi ennaltaehkäistä selkäkipua niin myös kuntoutua siitä. Mikä sitten olisi paras tapa liikkua, kun selkäkipu iskee? Vastaus on: Emme voi tarkalleen tietää, koska jokainen on yksilö ja liikuntasuoritus pitää miettiä yksilöllisesti ja jokaisen keho reagoi eri tavalla erilaisiin liikunnan aikana tuleviin ärsykkeisiin.Monipuolinen liikunta on paras lääke selkäkipuun.

Selkäkipu voi pahimmillaan aiheuttaa tiettyjen liikesuuntien ja liikkeiden suorittamisen rajoitusta. Esimerkiksi selän eteenpäin taivuttaminen voi olla kivun akuuttivaiheessa hankalaa ja kun kipua tuntuu tässä liikkeessä, aivomme kertovat meille, että tätä on syytä välttää. Voimme kuitenkin taivuttaa selkää kivuttomasti taaksepäin ja sivuille ja voimme kiertää selkää, joten näitä liikesuuntia kannattaa hyödyntää kivun akuuttivaiheessa. Onko kipu liikkumisen ja liikkeiden aikana vaarallista? Todennäköisesti ei, vaikka se ikävältä tuntuukin. Suurin osa selkäkivuista, yli 90%, on hyvänlaatuisia toiminnallisia selkäkipuja, joihin liittyy jokin pieni "venähdys" jossakin selän hermotetussa kudoksessa. Selkä on erittäin vahva rakenne ja vaikka siinä tuntuisikin kipua, se ei tarkoita että selkä menisi rikki liikkumisesta tai että selkä olisi jo valmiiksi rikki, kun siihen sattuu. Uskomukset nikamien pois paikaltaan menosta ja välilevyn paikoiltaan luiskahtamisesta voidaan unohtaa saman tien, koska niille ei ole mitään tieteellsissä tutkimuksissa osoitettua perustetta.


Miten sitten pitäisi liikkua selkäkivun kanssa?


Ei ole olemassa yhtä tiettyä parasta liikuntatapaa selkäkipuun. Me voimme tehdä voimaharjoittelua, liikkuvuusharjoittelua, kestävyysharjoittelua ja liikkua monella muulla tapaa. Kipua ei tarvitse pelätä. Kun kipu liikkumisen aikana pysyy siedettävänä, niin se on oikeastaan melko hyvä mittari sille millaista liikettä voimme selkään kohdistaa. Kannattaako liikuntaa rajoittaa, jos se ei lisää kipua vaan päin vastoin helpottaa sitä? No ei todellakaan. Minulla oli kerran yksi akuutista selkäkivusta kärsivä asiakas joka kertoi, että koiran kanssa tehtävät pidemmät kävelylenkit helpottavat selkäkipua. Asiakaalle oli kuitenkin annettu ohjeistus, että ei saa tehdä kuin korkeintaan 15 minuutin lenkkejä. Minkä takia? Siksi, että selkää pitää varoa ja rajoittaa liikkumista??


Kuten todettua selkäkipuun ei ole olemassa yhtä toistaan parempaa liikuntamuotoa tai ainakaan emme voi sanoa että näin olisi. Voimaharjoittelu on hyödyllistä selkäkivun hoitoa, mutta tuleeko positiivinen vaikutus kipuun siitä, että harjoitamme voimaa vai siitä että ylipäätään harjoittelemme? Kävely ja pyöräily on hyvää liikuntaa selkäkivusta kärsivälle, mutta tuleeko positiivinen vaikutus siitä, että käytämme lihaksia ja selkä saa liikettä vai siitä, että liikumme raittiissa ilmassa ja selkäkipuun mahdollisesti liittyvä stressireaktio helpottuu. Kuka tietää...tutkimusta tarvitaan ehdottomasti lisää.


Yhteenvetona voidaan kuitenkin sanoa että, jos sinulla on selkäkipua, pysy aktiivisena ja liiku sillä tavalla mikä tuntuu sinusta hyvältä. Fyysisen aktiivisuuden lisäksi pidä mieli virkeänä ja tee asioita, joista nautit ja jotka saavat sinut hyvälle tuulelle. Näillä tekijöillä on myös positiivisia vaikutuksia selkäkivun helpottumiseen.


Jos kaipaat neuvoja liikunnan ja harjoittelun suhteen selkäkipuun liittyen, niin ota rohkeasti yhteyttä!


Ossi Häkkinen, naprapaatti

ossi.hakkinen@naprapaattijkl.com

www.naprapaattiossi.com

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com