Pitkittynyt kipu

Pitkittyneestä kivusta puhutaan silloin, kun kipujakso on kestänyt yhtäjaksoisesti yli 6-12 viikkoa. Krooniseksi kipu luokitellaan puolestaan silloin, kun sitä on kestänyt yli 12 viikkoa.

Pitkittynyt tai krooninen kipu on useimmiten tyypiltään hieman erilaista kuin äkillinen kipu. Kipu ei välttämättä ole intensiteetiltään niin voimakasta kuin akuutti kipu, toisaalta kipu saattaa olla jo kuukausia tai jopa vuosia jatkunut enemmän tai vähemmän häiritsevänä. Pitkittyneeseen ja krooniseen kipuun liittyy monesti myös liikkumisen pelkoa ja epätietoisuutta siitä, että paraneeko vaiva. Kehon liikemallit ovat monesti vääristyneet ja kompensaatiomekanismeja voidaan havaita useammassa kehon osassa. Pitkittyneen kivussa korostuvat myös voimakkaammin psyko-sosiaaliset tekijät verrattuna äkilliseen kipuun.

Pitkittyneen kivun hoito

 

Pitkittynyttä ja kroonista kipuakin voidaan kuitenkin hoitaa ja vieläpä tehokkaasti. Manuaalisella terapialla vaikutetaan liikkuvuuden lisääntymiseen nivelissä ja pehmytkudoksissa ja kipua voidaan lievittää akupunktion lisäksi fysikaalisilla hoidoilla. Pitkittyneen kivun hoidossa pyritään huomioimaan myös psyko-sosiaalisia tekijöitä, kuten stressitekijöitä, työhyvinvointia, liikkumisen pelkoa ja muita kivun kokemiseen vaikuttavia tekijöitä sekä tietysti keskittymään ongelman kuntouttamiseen terapeuttisen harjoittelun ja liikunnan keinoin.

Pitkittynyttä ja kroonista kipua voi esiintyä oikeastaan millä tahansa alueella tuki- ja liikuntaelimistössä. Tyypillisimpiä pitkittyneitä kiputiloja, joihin voit hakea apua naprapaatilta:

  • alaselän ja lantion alueen kiputilat

  • iskiasoireet ja muut alaraajojen säteily- ja puutumisoireet

  • pitkittyneet niska-hartiaseudun ja rintarangan kiputilat

  • yläraajojen säteily- ja puutumisoireet

  • niskaperäiset päänsärky- ja huimausoireet

  • pitkittyneet lonkka- ja polvikivut

  • nilkan ja jalkaterän ongelmat

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com