Olkapääkipu - hoito ja kuntoutus

Olkapääkipuja on erilaisia ja niin on myös diagnooseja niille. Tyypillisimpiä olkapääkivun diagnooseja ovat erilaiset jännekivut, ahdas olkapää, jäätynyt olkapää sekä limapussin tulehdus. Jäätyneen olkapään syntytapaa ei vielä tunneta kovin tarkasti. Muita olkapääkipuja yhdistää suurimmalta osalta yksi tekijä: ne ovat lähes aina toiminnallisia ongelmia, jotka vaativat toiminnallista kuntoutusta.

Olkapääkivun tutkiminen

Olkapääkivun tutkimisessa pidän tärkeimpinä olkanivelen ja hartiarenkaan toiminnan kartoitusta, lihasjänteiden kunnon arviointia ja olkapään päivittäisen kuormituksen selvittämistä. Kun tulet vastaanotolleni olkapääkipusi kanssa, tutkin siis olkapääsi toiminnan perusteellisesti ja haastattelen sinua olkapääkivun syntyyn ja käyttäytymiseen liittyen. Lisäksi selvitämme hartiarenkaan ja niska-hartiseudun tilanteen, koska joskus olkapääkipu voi olla heijastekipua kaularangasta ja hartiaseudusta. Suurimpaan osaan olkapääkipuja liittyy jollain tavalla nivelen ympäristöön kiinnittyvien lihasten ja niiden jänteiden ongelmat. Monesti puhutaaan kiertäjäkalvosimen oireyhtymästä, joka kuitenkin kertoo vain vaivan sijainnin. Olkapääkivun selvittämiseen tarvitaan aina hyvä ja kattava kliininen tutkimus, jotta hoito ja kuntoutus osataan kohdistaa mahdollisimman tarkasti ja tehokkaasti.

Olkapääkivun riskitekijät
  • raskas fyysinen työ, jossa työskennellään paljon käsillä hartialinjan yläpuolella

  • staattinen työ, jossa olkapäihin ja hartioihin kohdistuu pitkäkestoinen staattinen kuormitus

  • vammojen aiheuttamat olkapääkivut, esim. urheiluvammat ja kaatumiset

  • ikääntyessä olkapäähän kiinnittyvien lihasten jänteet haurastuvat, joka saattaa johtaa olkapääkipuihin

Olkapääkivun hoito ja kuntoutus

Kuten muidenkin kiputilojen hoidossa, myös olkapääkivun hoidossa perustan toimintani vahvasti tieteellisesti tutkittuihin hoitomenetelmiin. Vahvin tutkimusnäyttö olkapääkipujen hoidossa on terapeuttisella harjoittelulla. Pääpaino terapeuttisessa harjoittelussa on yleensä olkapäätä ympäröivien lihasten vahvistamisessa sekä olkapään toiminnan parantamisessa. Jos olkapääkipuun liittyy nivelen jäykkyyttä ja liikerajoituksia, myös liikkuvuusharjoittelusta on silloin hyötyä. Manuaalisella terapialla voidaan lievittää olkapäätä ympäröivien pehmytkudosten jännittyneisyyttä sekä parantaa itse olkanivelen ja muiden hartiarenkaan nivelliittymien liikkuvuutta. Joskus kivun hoidossa myös fysikaaliset hoidot, kuten akupunktio tuovat helpotusta tilanteeseen. Tärkein asia olkapääkipujen kuntoutuksessa on löytää sopivimmat harjoitteet ja annostella harjoittelua sopivalla tavalla.

Käänny siis olkapääkipusi kanssa ammattilaisen puoleen!

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com