Iskiasoireet

Iskiasoireista on kyse silloin, kun kipu säteilee toispuoleisesti iskiashermon kulkureitin mukaisesti lanneselästä pakaraan ja siitä alemmaksi reiden ja pohkeen alueelle. Useimmiten iskiasoireen taustalla on hermoon kohdistuva mekaaninen pinnetila lanneselän ja/tai pakaran alueella.

Iskiasoireen tutkiminen

Iskiasoiretta tutkittaessa on tärkeää selvittää oireiden kesto, alkamistapa, kuormitustekijät ja sulkea pois mahdolliset vakavat iskiaoireiden aiheuttajat, kuten suuret välilevyn pullistumat. Iskiasoiretta voi aiheuttaa lanneselän nikamien välissä ilmenevä välilevyn pullistuma. Näitä esiintyy kuitenkin vain n. 10 % selkäkivuista kärsivillä, joten suurin osa iskiasoireista johtuu muista syistä. Muita syitä voivat olla lihasperäinen heijastekipu, pehmytkudosten aiheuttama iskiashermon pinnetila tai lanneselästä/SI-nivelestä aiheutuva säteily- ja heijastekipu. Suurimmalla osalla iskiasoireen toteamiseksi riittää huolellinen kliininen tutkimus. Jos tarvetta ilmenee, niin asiakas lähettää jatkotutkimuksiin, kuten magneettikuvaukseen lääkärin tai erikoislääkärin vastaanotolle.

Iskiasoireen hoito ja kuntoutus

Iskiasoireiden hoidon ja kuntoutuksen ensimmäisenä tavoitteena on oireen helpottaminen ja kivun lievittäminen. Kivunhoidossa voidaan käyttää mm. akupunktiota ja erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä, kuten elektroterapiaa. Lanneselän toiminnan parantamiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen käytetään selän nivelten mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoita ja pehmytkudosten rentouttamiseen erilaisia pehmytkudoskäsittelyitä. Kuten monessa muunkin oireen, myös iskiasoireen kuntoutukseen tarvitaan aktiivista ja säännöllistä harjoittelua. Terapeuttinen harjoittelu on usein aluksi oiretta helpottavaa ja liikkuvuutta lisäävää, josta edetään hallinta- ja voimaharjoitteluun. Iskiasoireiden kuntoutuksessa on tärkeää parantaa lanneselän ja lantion hallintaa ja lihasvoimaa.

Älä siis odottele ja kärsi oireiden kanssa, koska niitä voidaan hoitaa ja kuntouttaa!

Seuraa minua

Yhteys

Osoite

010 237 700

041 5466498

Taitoniekantie 9 H, 40740 Jyväskylä, Finland | Polttolinja 1, 40520 Jyväskylä, Finland

©2018 by Naprapaatti Ossi Häkkinen. Proudly created with Wix.com